ladakh

Wandelen op het dak van de wereld in Ladakh

Bij het plannen van een wandelvakantie wordt niet gelijk gedacht aan India, maar het noordwesten van India is een paradijs voor natuurwandelaars. Via het internet was een ticket naar Delhi en een bijna aansluitende vlucht naar Leh, de hoofdstad van de regio Ladakh, eenvoudig geboekt.

Zanskar ontdekken

Ik wilde graag het prachtige Zanskar ontdekken. Dit is een gebied binnen de regio Ladakh tot voor kort volkomen afgezonderd was van de rest van de mobiele wereld. Sinds een aantal jaar is het hart van Zanskar via een 4WD weg bereikbaar. De lokale bevolking werkt vier maanden hard op het ruige landschap om de rest van het jaar ingesneeuwd vooral binnenshuis te leven. De lokale cultuur is vooral te vergelijken met het Tibetaans, grotendeels beïnvloed door het boeddhisme.

De voorbereiding

Het vastleggen van een vakantie is niets voor mij en regel liever alles ter plaatse. Er zijn goede kaarten beschikbaar van de diverse gebieden in Ladakh. Voorzien van tent, kookgerei, slaapzak en andere provisie koos ik ervoor om alles zelf te dragen backpack. Het is ook mogelijk om in Leh een gids met ezels te regelen, die de benodigdheden tijdens de wandeling voor je dragen. Ik nam de locale bus die een per week vanuit Leh naar Padum gaat. Er is ook privéjeeps te regelen, uiteraard tegen een hogere prijs.

De wandelroute

In het gebied zijn tal van wandelingen mogelijk, variërend van 5 tot 21 dagen. Steeds vaker is het mogelijk om bij de lokale bevolking aan huis te slapen, maar het bijhebben van een eigen tent is aanbevolen. Het gebied is dunbevolkt, waardoor je soms tussen dorpjes in dient te overnachten. Je bevindt je met recht op het dak van de wereld. Wandelen in dit gebied vergt inspanning. Er zijn enkele korte routes door valleien, maar de meest specatulaire uitzichten vergen het oplopen van bergtoppen. Tijdens mijn 15-daagse wandeling van Padum, via Photoksar en Chilling naar Leh, heb ik 12 bergpassen tussen 4000 en 5000m hoogte getrotseerd. Absoluut de moeite waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *