Op reis met de caravan deze zomer Vergeet deze dingen zeker niet te checken!

Op reis met de caravan deze zomer? Vergeet deze dingen zeker niet te checken!

De verkoop van caravans zit sinds enkele jaren opnieuw in de lift. Zo zijn er in Nederland ongeveer 450.000 caravans, daarboven vinden we ook nog eens meer dan 100.000 campers terug. Met deze caravans of campers trekken we er dan massaal op uit in binnen- en buitenland. Het is dan ook een ideaal vervoermiddel om in alle vrijheid een van onze buurlanden te ontdekken, al blijft Frankrijk nog steeds de topbestemming. Kamperen moet je leren wordt wel eens gezegd. Wij geven alvast enkele cruciale tips mee om jouw reis optimaal voor te bereiden.

Belangrijke zaken om niet te vergeten

Het spreekt voor zich dat je niet op reis vertrekt zonder enkele belangrijke documenten bij de hand te houden. Denk maar aan identiteitsbewijzen, het rijbewijs en de groene kaart. Ook kun je het beste de caravan verzekeren zodat je gedekt bent bij schade of diefstal. Informeer je voldoende want de nationale regels kunnen wel eens verschillen. Hiernaast heb je ook nog vignetten nodig wanneer je gebruik wilt maken van bepaalde Oostenrijkse, Zwitserse of Duitse (snel)wegen.

Rijbewijs B, BE of B+

Wanneer je met een caravan op vakantie wil trekken, heb je uiteraard een rijbewijs nodig. Welk rijbewijs je nodigt hebt, hangt af van het gewicht van het voertuig en de caravan (met lading). Met het gekende rijbewijs B kom je tegenwoordig al ver en dat zal in de meeste gevallen dan ook volstaan. Met een rijbewijs B mag je een caravan (met lading) van 750 kg vervoeren.

Ook is zo’n rijbewijs B geldig wanneer het gewicht van de caravan (met lading) en de auto niet meer bedraagt dan 3.500 kg. Bij het rijbewijs B+ wordt dit totale gewicht opgetrokken tot 4.250 kg en bij een rijbewijs BE mag het gewicht van de caravan (met lading) dan weer 3.500 kg bedragen. Voor een camper volstaat tot 3.500 kg eveneens het rijbewijs B, boven dit gewicht is dan weer rijbewijs C1 genoodzaakt. Meer info vind je hier terug.

Zeker nog te checken voor het vertrek!

Wanneer je vertrekt voor een lange tocht is het zeker aangeraden om de staat van de caravan en de auto te checken. Zo ligt de bandenspanning van een caravan hoger dan deze van de wagen. Om ongevallen te vermijden is het van levensbelang om de caravan goed aan de trekhaak te koppelen. Ga hierbij zeker de kogeldruk na. Dit is de kracht die de caravan op de trekhaak uitoefent. Deze kogeldruk kan je meten met een gewone weegschaal, of met behulp van speciale meters voor een preciezer resultaat.

In de caravan zelf maak je alles mooi op slot. Denk maar aan kasten, ramen en deuren. Controleer ook nog even of alle elektrische apparaten, het toilet en de verlichting het nog doen. Het is hiernaast ook aan te raden om jouw bagage gelijkmatig te verdelen over de caravan, met de zwaarste bagage onderaan op de as van de caravan. Ten slotte haal je de caravan van de handrem en het zal zeker handig blijken om twee wielblokken mee te nemen. Bon voyage!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *