Ga jij binnenkort op wereldreis? Denk nog even aan de volgende dingen

Ga jij binnenkort op wereldreis? Denk nog even aan de volgende dingen

Je hebt net je baan opgezegd. Je bent klaar om je vleugels uit te slaan en de wijde wereld in te gaan. Alles is geregeld. Of toch niet? Het zijn van die dingen die, al dan niet bewust, vergeten worden. Dingen die van essentieel belang zijn voor je wereldreis. De beste reisverzekering, de juiste vaccinaties, een geldig paspoort en/of visum. Met de volgende reistips ga je goed voorbereid op wereldreis.

Reisverzekering

Een van de dingen die je absoluut niet mag vergeten, is het afsluiten van een reisverzekering. Er bestaat een kortlopende of een doorlopende reisverzekering. Aangezien je op wereldreis gaat, is het handig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Deze verzekering wordt ook wel een langlopende reisverzekering genoemd en loopt minimaal één jaar lang. Je betaalt hiervoor vaak maandelijks een bedrag en je bent daarmee zo lang je polis geldig is altijd verzekerd tegen de financiële gevolgen van eventuele schades tijdens je reis. Zowel op vakantie als in het buitenland. Er zijn er zoveel, dus hoe bepaal je nou wat de beste de doorlopende reisverzekering is? Ga vooraf na wat de precieze voorwaarden en dekkingsvormen zijn. Kies op basis daarvan de reisverzekering die het beste bij jou past.

Dekkingsvormen

Een reisverzekering bestaat uit een basispakket. Deze kan aangevuld worden met verschillende dekkingen. Je kunt er voor kiezen de volgende extra dekkingen af te sluiten op je doorlopende reisverzekering:

  • Bagage
  • Bijzondere (winter)sporten
  • Medische kosten
  • Ongevallen
  • Rechtsbijstand

Naast extra dekkingen bestaan er ook aanvullende dekkingen. Deze bestaan uit:

  • Dekkingsgebied (bijvoorbeeld werelddekking)
  • Uitgebreide sportuitrusting
  • Geld- en reischeques
  • 180 dagen (hiermee ben je maximaal 180 dagen aaneengesloten verzekerd)
  • Autohulppakket +

Naast extra en aanvullende dekkingen kun je ook een doorlopende annuleringsverzekering afsluiten. Deze is, net als je doorlopende reisverzekering, het hele jaar geldig.

Vaccinaties

Hier denk je niet gauw bij na, omdat we er in Nederland eigenlijk niet mee te maken hebben. Of je vermijd het onderwerp bewust, omdat je gewoon niet zo van naalden houdt. Toch zijn vaccinaties goed om nog even bij stil te staan. Doe je tijdens je wereldreis namelijk bestemmingen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, Oost-Europa en het Middellandse Zee of Caraïbisch gebied aan, dan zijn daar gezondheidsrisico’s aan verbonden. Hier komen infectiezieken, zoals hepatitis A, buiktyfus, gele koorts en malaria voor. Verder is het vaak zo dat de hygiënische omstandigheden er matig tot slecht zijn en dat kan leiden tot ziekte. Voor deze bestemmingen worden dan ook vaccinaties geadviseerd of zijn sommige vaccinaties zelfs verplicht.

Paspoort en visum

Hoewel het logisch is dat je in het bezit moet zijn van een geldig paspoort voordat je aan je wereldreis begint, wordt er hierbij vaak een ding over het hoofd gezien. Dat is de lengte van het geldig zijn van je paspoort. Zo dient je paspoort voor sommige landen nog minimaal een half jaar geldig te zijn, omdat je anders het land niet in mag. Daarnaast heb je voor landen buiten Europa vaak een visum nodig en moet je daarbij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Sommige visa kun je op je bestemming zelf aanvragen, andere kun je (online) aanvragen bij de ambassade of het consulaat van je bestemmingsland.

Dit zijn slechts een paar van de vele reistips. Denk in ieder geval nog even aan deze dingen, zodat je goed voorbereid op wereldreis gaat. Veel reisplezier!

Geef een reactie

On Walkabout 2014